Stručnjaci se slažu da je krpelja sve više i više. U narednom periodu očekuje se "buđenje" krpelja, koji se aktiviraju u proljetnom periodu. Iako su u suštini krpelji aktivni tokom cijele godine, u ovom podneblju najaktivniji su u periodu mart-oktobar.  Krpelj sam po sebi i ne predstavlja veliki problem u odnosu na to  koliko problema može da donese zaražen krpelj.

Kao osnovni vid zaštite veterinari preporučuju cijeli niz preparata koji se nalaze na tržištu, a namjenjeni su prevenciji ujeda krpelja. Također vrlo je bitno da se nakon dolaska iz prirode pas pregleda, kako bi se ustanovilo da li je "pokupio" krpelja.

Na tržištu postoje preparati koji se koriste na mjesečnoj bazi u vidu tableta i ampula, a koji daju odlične rezultate. Drugi vid zaštite su antiparazitne ogrlice koje se koriste na period od više mjeseci. Ipak iskustva su podijeljena, te jedni preporučuju ampule, drugi ogrlice.

U slučaju da vidite da je krpelj na koži vašeg ljubimca i nije se "uhvatio" jednostavno ga uklonite rukom u rukavicama. Ukoliko se krpelj zakačio za skidanje je dovoljna pinceta. Krpelj se uhvati što je moguće bliže koži, te se brzim trzajem iščupa.

Vlasnici koji nisu ovo radili i nisu sigurni u to da li će uspješno ukloniti krpelja mogu da se jave i veterinaru koji će krpelja ukloniti umjesto vas.

Nakon uklanjanja krpelja mjesto je potrebno dezinfikovati povidon jodom ili tripostotnim hidrogenom.

Zaraženi krpelji najčešće prenose piroplazmozu, a prvi znak ove bolesti je odbijanje hrane, nakon čega slijedi krv u urinu, odnosno otkazivanje rada bubrega, a u slučaju neblagovremenog odlaska veterinaru često nastupa i smrt.

KONTAKT INFORMACIJE

 

  

Adresa: Petrakijina 24, 71000 Sarajevo

Telefon / Fax: +387 33 668 209

Žiro račun: 161 00000 1445 0004

E-mail: slobihredakcija@gmail.com

SAVEZ LOVAČKIH ORGANIZACIJA U BOSNI I HERCEGOVINIH

Savez djeluje i radi u kontinuitetu od 1925. godine do danas. Savez lovačkih organizacija djeluje  s ciljem da lovačkim organizacijama obezbjedi i omogući da zajednički i lakše ostvaruju svoja prava i interese na nivou države kao i izvan granica učlanjivanjem u evropske asocijacije. 
Savez je član Međunarodnog savjeta za uzgoj, zaštitu i lov (CIC) i  i Federacija lovačkih asocijacija evropske unije (FACE).