Lovačko društvo „Srednje“ iz Srednjeg, općina Ilijaš, ove godine slavi veliki jubilej.

Naime, prije dvadeset godina odlukom 40 ljudi, na čelu sa rahmetli Fuadom Alikadićem, pokrenulo je postupak osnivanja lovačkog društva na području Srednjeg. Ideja se rodila zbog potrebe očuvanja prirode, kao i uzgoja i zaštite divljači.

Vođeni plemenitim ciljevima u kratkom roku su završeni administrativni poslovi kako bi se ovaj projekat pokrenuo sa nule. Danas, dvadeset godina poslije, mještani Srednjeg, kao i članovi LD „Srednje“ imaju na šta biti ponosni. Iza njih je dvadeset godina predanog rada, aktivnosti u lovištu, ali i lijepih i nezaboravnih momenata.

„Na početku, prilikom osnivanja, za prvog predsjednika izabran je Fuad Alikadić, te je upisan u historiju kao jedan od osnivača i prvi predsjednik LD 'Srednje'. Nažalost napustio nas je 2014. godine a lovci su mu izgradili spomen ploču. Fuad nije među nama, ali lovci će pamtiti lijepe trenutke koje su proveli sa ovim lovcem“, rekao nam je Benaris Balta, glavni lovođa LD „Srednje“.

Po Alikadiću je nazvan i lovački dom na Nišićima objasnio nam je Balta, te dodao da je trenutni predsjednik LD „Srednje“ Fahrudin Gljiva.

Kako nam je objašnjeno LD „Srednje“ će ovaj jubilej obilježiti 22. decembra ove godine u vidu zajedničkog lova sa gostima iz cijele BiH. Također na slijedećoj sjednici Skupštine planiran je i svečani dio na kojem će biti uručena priznanja najvrijednijim članovima Društva.

„Od nekada 40 lovaca, danas LD 'Srednje' broji 280 članova sa podmlatkom i počasnim članovima. Cilj lovaca našeg društva ostaje isti-godišnjim planom  i maksimalnim zalaganjem unaprijediti stanje u lovištu, ali i uzgoj i zaštita divljači, kao i edukacija mladog kadra, koji je zalog za budućnost lova, jer na mladima svijet ostaje“, poručeno nam je iz LD „Srednje“.

KONTAKT INFORMACIJE

 

  

Adresa: Petrakijina 24, 71000 Sarajevo

Telefon / Fax: +387 33 668 209

Žiro račun: 161 00000 1445 0004

E-mail: slobihredakcija@gmail.com

SAVEZ LOVAČKIH ORGANIZACIJA U BOSNI I HERCEGOVINIH

Savez djeluje i radi u kontinuitetu od 1925. godine do danas. Savez lovačkih organizacija djeluje  s ciljem da lovačkim organizacijama obezbjedi i omogući da zajednički i lakše ostvaruju svoja prava i interese na nivou države kao i izvan granica učlanjivanjem u evropske asocijacije. 
Savez je član Međunarodnog savjeta za uzgoj, zaštitu i lov (CIC) i  i Federacija lovačkih asocijacija evropske unije (FACE).