Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kontaktiralo je Savez lovačkih organizacija u vezi sa problemom svinjske kuge. Obzirom da je sezona otvora na divlje svinje relativno blizu iz ovog ministartsva poslali su dopis sa informativnim plakatom kako bismo upozorili naše lovce na opasnosti koje vrebaju od afričke svinjske kuge. 

Afrička svinjska kuga(ASK) je visoko zarazna bolest domaćih i divljih svinja. Ne predstavlja opasnost za zdravlje ljudi,ali je razarajuća za ekonomsko stanje farmi. Ne postoji vakcina/cjepivo protiv ove bolesti. Kao lovci imate mogućnost da rano otkrijete slučajeve bolesti i odgovornost da reagujete na odgovarajući način navodi se u informativnom plakatu.

Iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva apeluju na lovce da prijave sve sumnjive slučajeve uginulih svinja, ali i da u slučaju odstrijela očiste i dezifinkuju opremu i trofeje. 

KONTAKT INFORMACIJE

 

  

Adresa: Petrakijina 24, 71000 Sarajevo

Telefon / Fax: +387 33 668 209

Žiro račun: 161 00000 1445 0004

E-mail: slobihredakcija@gmail.com

SAVEZ LOVAČKIH ORGANIZACIJA U BOSNI I HERCEGOVINIH

Savez djeluje i radi u kontinuitetu od 1925. godine do danas. Savez lovačkih organizacija djeluje  s ciljem da lovačkim organizacijama obezbjedi i omogući da zajednički i lakše ostvaruju svoja prava i interese na nivou države kao i izvan granica učlanjivanjem u evropske asocijacije. 
Savez je član Međunarodnog savjeta za uzgoj, zaštitu i lov (CIC) i  i Federacija lovačkih asocijacija evropske unije (FACE).