Na jučer održanoj sjednici Vlade SBK našla se tačka koja se doticala Odluke o ustanovljavanju lovišta na prostoru ovog kantona. Neustaovljene granice lovišta već su duži period problem u ovom kantonu, a lovci su se ponadali da bi na jučerašnjoj sjednici problem mogao biti riješen.

Salkan Merdžanić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK, novinarima je rekao da je odluka povučena sa dnevnog reda na prijedlog ministarat iz HDZ-a. 

"Od 12 općina u SBK u njih 11 je usaglašen način i principi djelovanja budućeg lova i lovištai očigledno je potrebno usaglasiti još neke stvari. Samo u općini Gornji Vakuf/Uskoplje to nije urađeno i pretpostavljam da će se pokušati izvršiti dodatni pritisak tamo, kako bi i oni postigli saglasnost", rekao je Merdžanić, piše Bug.ba.

O ovom problemu govorio je i premijer Tahir Lendo, koji je poručio da je SBK mješoviti kanton, te da se čeka izjašnjavanje društava iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja, kako bi se mogli ići u proces koncesije, odnosno dodjele lovišta na korištenje.

KONTAKT INFORMACIJE

 

  

Adresa: Petrakijina 24, 71000 Sarajevo

Telefon / Fax: +387 33 668 209

Žiro račun: 161 00000 1445 0004

SAVEZ LOVAČKIH ORGANIZACIJA U BOSNI I HERCEGOVINIH

Savez djeluje i radi u kontinuitetu od 1925. godine do danas. Savez lovačkih organizacija djeluje  s ciljem da lovačkim organizacijama obezbjedi i omogući da zajednički i lakše ostvaruju svoja prava i interese na nivou države kao i izvan granica učlanjivanjem u evropske asocijacije. 
Savez je član Međunarodnog savjeta za uzgoj, zaštitu i lov (CIC) i  i Federacija lovačkih asocijacija evropske unije (FACE).